We gebruiken cookies op deze website.

Terug naar het overzicht

Yin Yoga voor het bestrijden van chronische pijn

Hallo! Ik ben Anne van der Vaart en mij is gevraagd een blog te schrijven over de voordelen van Yin Yoga in relatie tot chronische pijnbestrijding. Vroeger kampte ik met zowel lichamelijke als mentale klachten. Ik was erg angstig had last van hypochondrie en paniekaanvallen. Uiteindelijk kreeg ik op jonge leeftijd een burn-out en kwam ik daardoor in contact met yoga. Nu, jaren later, geef ik yogalessen in mijn eigen yogastudio (Yn Balâns Yoga) in Eastermar en vanaf het nieuwe jaar ook bij bedrijven. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik door alles wat ik heb meegemaakt andere mensen kan helpen om meer rust en ontspanning te vinden. 

Yin Yoga voor het bestrijden van chronische pijn

Laat mij eerst even uitleggen wat Yin Yoga inhoudt. Je kent misschien wel het yin-yang teken. Waar yin staat voor rust en ontspanning, staat yang meer voor dynamiek, inspanning en actie. Aangezien ons leven al behoorlijk ‘yang’ is, is er steeds meer behoefte aan een tegenhanger daarvan.

Bij Yin Yoga blijf je ongeveer 3 tot 5 minuten in een bepaalde houding. Hierbij focus je op het ontspannen van de spieren (yang) wat er voor zorgt dat je de diepere lagen, het bindweefsel of fascie (yin), in jouw lichaam stretcht. Het klinkt misschien oncomfortabel om een aantal minuten in een houding te blijven zitten en dat kan het zeker ook zijn, maar het is vooral rustig, kalm en bevat veel elementen om het zenuwstelsel tot rust te laten komen. De combinatie van de houdingen en mindfulness wat daarbij komt kijken, maakt het een succesformule om te leren omgaan met chronische pijnklachten.

Zo had ik zelf, voor ik begon aan de Yin Yoga Teacher Training, al een hele poos last van pijn onder mijn ribben. Na diverse bezoeken aan artsen en fysiotherapeuten bleef ik helaas last houden van deze stekende pijn. Het maakte mij onzeker en daardoor had het invloed op mijn humeur en energie. Een vicieuze cirkel waar ik geen uitweg in wist te vinden.

Toen ik de opleiding ging volgen, kwam die pijn in het begin steeds vaker terug. Ik twijfelde of ik nog wel door moest gaan met de opleiding. De confrontatie met die pijn ging ik namelijk liever uit de weg. Tot ik dit ging delen met één van de docenten van de opleiding. Zij wist me te motiveren toch door te gaan en in plaats van het te veroordelen en er een negatief label aan te hangen, ik meer met zachtheid naar de pijnplek mocht kijken.

Dat ging natuurlijk met vallen en opstaan, eigenlijk zoals met alles in het leven. Uiteindelijk leerde ik (zoals mijn favoriete en veelvuldig gebruikte quote luidt): ‘luisteren naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen’. Die pijn is er nu nog héél sporadisch en heeft totaal geen invloed meer op mijn gemoedstoestand. Door yoga heb ik vertrouwen gekregen in mijn lichaam en heb ik ook geen last meer van hypochondrie.

yoga

Wat is fascie?

Fascie is een vorm van bindweefsel dat ons hele lichaam met elkaar verbind. Het zit als lagen onder de huid en rondom de spieren, botten, gewrichten en organen. Deze lagen zijn onderling met elkaar verbonden. De verschillende lagen kunnen ten opzichte van elkaar glijden, waardoor wij soepel kunnen bewegen. Er zitten zenuwen in. Deze zenuwen registreren bewegingen, houdingen maar ook pijn. Als het fascie in een slechte conditie is, kan dat pijn veroorzaken.

Ongunstige (werk)houdingen maar ook ongelukken, blessures, stress, overbelasting, te weinig beweging en andere trauma’s kunnen leiden tot verstoringen in dit netwerk van fascie. De klacht of pijn die dan gevoeld wordt, kan op een andere plaats zijn dan de plaats waar de eigenlijke oorzaak ligt. Daarom is Yin Yoga ontzettend interessant om te doen omdat je door de vele verschillende houdingen veel verschillende plekken in jouw lichaam bereikt.

In het fascie zit een verbinding naar het verleden (zoals bijvoorbeeld veroorzaakt door trauma) en kan naast het stretchen van het bindweefsel vaak ook emoties oproepen. Het is soms zo dat in bepaalde houdingen bij mij nog wel eens wat tranen over mijn wangen rollen en zo zie ik vaak ook bij cursisten emoties los komen.

De relatie tussen stress en pijn

Pijn veroorzaakt van nature een stressreactie. Het veroorzaakt een afgifte van stresshormonen. Mensen met chronische pijn moeten in een yogasessie bijzonder zacht zijn voor zichzelf, omdat een beetje ongemak een pijnsignaal kan afgeven als het lichaam er niet aan gewend is. Maar, als we met veel zachtheid kunnen oefenen, kunnen we leren hoe we kunnen rusten en verzachten met ons ongemak. Dat kan op zijn beurt helpen om de knop op het pijnregister lager te zetten.

Een reden waarom yoga zo vaak wordt voorgeschreven voor stressvermindering, is niet omdat het op magische wijze stress uit ons leven wist (hoewel het kan helpen!). Integendeel, het leert ons systeem om gemak te vinden in een ervaring van stress. Die praktijk kan van onschatbare waarde zijn voor de ervaring van chronische pijn. Als het je lukt om mindful om te gaan met discomfort en naar de pijnplek toe te ademen, daar aandacht aan te besteden in plaats van afleiding te zoeken of het uit de weg probeert te gaan, zul je verstelt staan wat een paar minuten of zelf een paar diepe in- en uitademhalingen teweeg kunnen brengen.

Het proberen waard, toch? 😉
 

 

Yin Yoga voor het bestrijden van chronische pijn