We gebruiken cookies op deze website.

Terug naar het overzicht

Pijn en negatieve gedachten: uitdagen

Gedachten uitdagen: Hoe zorg je ervoor dat gedachten je verder helpen, wanneer je deze eenmaal kent? Zodat deze jouw pijn niet nog groter maken?

Veel voorkomende gedachten

Wanneer je een tijdje je gedachten opschrijft en op die manier ‘volgt’, zul je  waarschijnlijk vaker bepaalde gedachten tegenkomen. Dat kunnen allerlei gedachten zijn, maar veel voorkomende gedachten van mensen die langere tijd pijn hebben zijn: ‘Dit gaat nooit meer over’, ‘niemand snapt me echt’ of ‘het hoeft van mij allemaal zo niet meer.’ 

Je kunt je voorstellen dat dit soort gedachten je niet verder helpen. Hoe buig je deze dan om?

negative thoughts

Gedachten uitdagen

Een toegankelijke manier om je gedachten uit te dagen is er vragen over te stellen:

  • Welk bewijs is er voor en tegen mijn gedachte?
  • Helpt deze gedachte mij verder?
  • Wat zou ik tegen een vriend zeggen, die deze gedachte heeft?

Door een gedachte te nemen, deze vragen over de gedachte te stellen en het antwoord op te schrijven, zul je merken dat er meer ruimte ontstaat om op een andere manier naar je probleem te kijken.

Wanneer je dit gedaan hebt, kun je een nieuwe, helpende gedachte, opschrijven. Die hoeft niet per se super positief te zijn, maar moet vooral kloppen. 

Voorbeeld

Stel we nemen de gedachte: ‘Het heeft allemaal geen zin meer’. Als we naar het bewijs voor en tegen kijken, dan zou iemand kunnen zeggen: Het heeft geen zin omdat ik niet steeds pijn wil, maar het leven heeft wel zin omdat ik nog plezier heb in veel dingen die ik doe en mijn familie niet zou willen missen. De gedachte helpt me niet verder, want ik wil hier wel blijven en zou zeker geen eind aan mijn leven willen en kunnen maken. Als een vriend deze gedachte zou hebben, zou ik hem proberen op te beuren en zeggen dat hij of zij wel de moeite waard is. Een helpende gedachte zou zijn: Het leven is waardevol voor mij, al is het niet altijd makkelijk. 

Pijn en negatieve gedachten: uitdagen

Meer tips over hoe je je pijn kunt verminderen