We gebruiken cookies op deze website.

Terug naar het overzicht

Deel 2. Het verhaal van Akkie: Kennis verzamelen door veel te lezen

Oefenen met de SALAMI techniek: activiteiten binnen je grenzen afwisselen met rustmomenten en heel langzaam de activiteiten opvoeren. Niet teveel naar je gevoel luisteren maar elke dag ongeveer hetzelfde ritme van activiteiten aanhouden. En vooral niet over je grenzen gaan want iedere keer als je over je grenzen gaat, wordt de “desensitisatie” (= uitdoving van de pijn) teniet gedaan. 

Ik ging naar Yin Yoga en leerde me heel goed ontspannen, de pijn te verzachten met mijn adem en ook dat ik mijn pijn niet als mijn vijand moest zien.       

Inmiddels heb ik een meditatie app ontdekt: Meditation Moments van Michael Pilarczyk. Ik gebruik deze app nu 2 a 3x daags en dit helpt mij heel goed ontspannen! En ontspannen is heel belangrijk om genezende hormonen op gang te brengen. Verzet belemmert genezing. Eén van de geleide meditaties gaat over geloof en overtuiging. Alles begint met een gedachte, alles is mindset. Je wordt niet wat je hoopt of wat je wenst, je wordt waar je diep van binnen van overtuigd bent. Jij hebt een grenzeloze kracht, jij bepaalt hoe het je vergaat. Deze app kun je 10 dagen lang gratis gebruiken. Probeer dit eens en je krijgt tegelijkertijd heel veel spirituele lessen die je kunt toepassen om je pijnsysteem te kalmeren!!

Om mijn aandacht niet teveel op mijn pijn te focussen pakte ik mijn oude hobby handwerken weer op. Ik ging “expressief” schrijven. ( alle frustraties van de afgelopen jaren van me afschrijven). Een methode waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het je pijn kan verlichten. Daarna schreef ik iedere dag 3 of meer positieve dingen op. Hierdoor leerde ik me focussen op het positieve in mijn leven. Alles wat je aandacht geeft groeit! Geef je je pijn heel veel aandacht, dan wordt het alleen maar erger. Kun je je focussen op de positieve dingen in je leven, dan komt het positieve naar je toe. Energie volgt aandacht heb ik het afgelopen jaar geleerd. Dit is de wet van de aantrekkingskracht.

Ik accepteerde dat mijn leven nooit meer zou worden als voor de pijn maar kreeg meer en meer kwaliteit van leven waardoor ik weer kon genieten. En dat terwijl ik voorheen het leven niet meer leuk vond en er zelfs vaak door mij heen was gegaan dat ik zo niet meer verder wilde. Met veel vallen en weer opstaan kwam ik stapje voor stapje verder in mijn leven met minder pijn. 

Op de pijnpoli kreeg ik de kans mee te draaien in het Pijneducatie Programma. Dit heeft mij in mijn proces “de pijn de baas te worden” heel veel toegevoegde waarde gegeven.Ik kreeg steeds meer inzicht in hoeveel invloed je lichaam, je geest en je brein op elkaar hebben. En dat ik met mijn gedrag mijn pijn kon beïnvloeden: Dat mijn mindset voor een groot deel bepaalde hoeveel pijn ik had. (wil je je leven veranderen? verander je mindset). Dat gevoelens iets met je lijf doen weten jullie vast wel.    

 Iedereen kent b.v. de uitdrukkingen: een steen op je maag, een last op je schouders, een brok in de keel, iets op je lever hebben en positieve effecten van bv vlinders in je buik, ik krijg vleugels, ik kan de hele wereld aan! Als jij de volledige overtuiging kunt voelen dat jij de pijn de baas kan worden, dan neemt jouw brein dit over. Je kunt hiervoor mantra's gebruiken: b.v.: ik voel geen angst, geen twijfel. Ik voel vertrouwen en kracht!

Ook leerde ik op de PEP dat ik door de jarenlange pijn “een stoorzender” had ontwikkeld die mij verkeerde pijnsignalen gaf. (Doordat de pijn zo lang had geduurd, had mijn onderbewuste een soort van programmering in mijn brein ontwikkeld die de pijn in stand hield.)

En ik leerde mezelf iedere dag een doel te stellen, mijn pijn niet teveel aandacht te geven en vooral: VOLHOUDEN! En succes halen uit dingen die ik leuk vind. Succes  geeft positieve emoties en positieve emoties brengen genezende hormonen op gang en helpen je pijnsysteem te kalmeren. Succeservaringen geven moed, moed geeft hoop en vertrouwen en zo kom je stapje voor stapje verder.                              

Voorheen liet ik de moed snel zakken als ik pijn had. Werd ik besluiteloos als mijn lijf niet goed voelde en dacht ik al snel, ik ga vandaag niet lopen. Nu laat ik me niet zo snel meer ontmoedigen en blijf actief binnen mijn grenzen, ook als het een dag wat minder voelt. 

Nieuwsgierig naar wat Akkie ontdekte om haar te helpen met de pijn? Lees verder!

Deel 1. Het verhaal van Akkie Boorsma: Je eigen therapeut worden

Deel 3. Het verhaal van Akkie Boorsma: Met bloed, zweet en tranen

Akkie heeft ook een prachtige steunbrief geschreven aan haar lotgenoten, lees het hier

Deel 2. Het verhaal van Akkie: Kennis verzamelen door veel te lezen