We gebruiken cookies op deze website.

Terug naar het overzicht

15 manieren om je beter te voelen door Rozemarijn

Hoe veel de pijn ook mijn leven bepaalt, ik blijf op zoek gaan naar manieren om mij beter te voelen. Ik kom er namelijk achter dat hoe ik mij voel, bepaalt hoe ik het leven ervaar. Aan de pijn kan ik namelijk niet veel doen, maar wel hoe ik ermee omga en dus hoe ik mij voel.

Er is niet één manier die mij helpt om overeind te blijven en door te gaan met leven. Het hangt af van mijn gemoedstoestand welke ik inzet. 

1. In het nu blijven

Wat helpt als mijn dag begint met “Nee, ik wil niet” als ik wakker word vanwege de pijn of gewoon omdat ik mij zo voel, is in het nu blijven. Voor positieve gedachten is dan geen ruimte, dus ik probeer het ook maar niet. Ik blijf nog even in bed liggen en beweeg mijn lichaam heel rustig, ten minste, die ledematen die geen pijn doen. Vervolgens ga ik uit bed en begeleid iedere handeling die ik doe met de daarbij behorende woorden: “ik stap nu uit bed”, “ik loop naar de badkamer” enz. Ik hou het op deze manier klein en verwacht niets. Ik ga hiermee door, totdat ik merk dat er ruimte komt voor een andere gedachte dan ‘Nee”. Dit kan iets zijn wat ik wel kan/wil doen vandaag, maar ook een afleidende gedachte over bijvoorbeeld iets dat in de krant staat, helpt. Aan het eind van de dag blijk ik mij altijd beter te voelen, dan hoe ik de dag ben begonnen. Op deze manier is er iedere dag iets waar ik trots op kan zijn, al is het maar dat ik ben opgestaan.

2. Geloof en vertrouwen

Geloof en vertrouwen zijn twee woorden die mijn leven aangenaam maken. Geloof dat mijn situatie, mijn welbevinden, mijn gezondheid altijd beter kan. En vertrouwen dat het vervolgens ook gebeurt. 

Geduld hebben, het proces tijd geven en ondertussen iets doen wat ik wel kan.

3. Focus

Focus op: “Wat kan ik wel?” en niet op “Wat wil ik?”. Wat ik wil is namelijk altijd meer dan wat ik kan en geeft dus frustratie. Iets willen wat niet kan, is eigenlijk verloren energie. Door te focussen op wat ik allemaal wel kan en daaruit kiezen, overheerst tevredenheid.

4. Opgewekte geest

Blijven zorgen voor een opgewekte geest. Op sombere dagen kijk ik desnoods naar comedy’s, zing ik een vrolijk liedje, geef ik mezelf een schop onder mijn kont of reageer ik vrolijk op een ander als somberheid van mij afschrijven niet helpt. Mijn geestelijk welzijn is het allerbelangrijkste. 

5. Bij mezelf blijven

Mijn energie bij mij houden. Ik laat de ander zijn/haar verhaal vertellen; ik hoef er niets mee.

Schrijven helpt om mijn zorgen te verlichten. Via mijn pen kunnen mijn diepste gevoelens eruit komen. Al mijn verdriet, mijn zorgen, geef ik aan het papier. Het helpt mij om vol te houden en om vertrouwen te houden. Ik kan zo ontspannen en het verdriet vrijlaten. Als ik dat doe, merk ik dat er dan pas weer ruimte komt voor vertrouwen. 

6. Zingeving 

Stoppen met het gevecht tegen de pijn, de moeheid, de zinloosheid en doelloosheid van mijn leven, tegen het alleen zijn, het verdriet en het geen keuzevrijheid hebben. Dit doe ik door mij te herinneren dat ik nu tijd cadeau krijg om mijn lichaam de rust te geven zodat het kan ontspannen, minder pijn kan gaan doen en dus genezen; alle energie die er is, geef ik aan mijn lichaam. Ik geef mij dan als het ware over aan dat wat is. Overgeven geeft ook geestelijke ontspanning en die geeft ruimte aan het vanzelf komen van de verlichting in plaats van dat ik er iets voor moet doen.

Ik geef mijn leven ook zin door creatief bezig te zijn, het zorgt dat ik mij beter voel: zingen, schrijven, tekenen, schilderen en het fotograferen van bloemen. 

7. Lezen 

Door in een verhaal van een ander te zitten, ben ik mij minder bewust van mijn eigen verhaal. Ik lees dus heel veel en vooral makkelijk leesbare boeken, waarbij ik niet hoef na te denken.

Daarnaast lees ik om mijn geest sterk te houden, vooral tijdens het afbouwen van de medicatie

8. Bewustwording

 • Als ik mezelf anders voel dan anderen, zonder ik mij eigenlijk af van de anderen, zet ik mezelf buiten de groep. Ik moet dus de eerste stap zetten als ik dit niet wil voelen.
 • Het is de mens gegeven om als het ergste leed is geleden, er ook ruimte komt om te kijken naar wat je ervan hebt geleerd. En dat maakt het makkelijker om de diepste ellende achter me te laten. Juist door tegenslag ontstaat er ruimte voor leren, voor ontwikkeling. Wat ik in ieder geval geleerd heb, is dat ik sterk en veerkrachtig ben: na ieder dal, hoe diep ook, krabbel ik op.
 • De kunst van een fijn leven zit in het accepteren van mijn gedachten en deze alleen te aanschouwen, terwijl ik mijn gevoelens er laat zijn; ik probeer telkens weer om mijn gedachten niet mijn gevoelens te laten beïnvloeden en mijn gevoelens niet mijn gedachten.

9. Tevredenheid, dankbaarheid en vergeving

Ik probeer tevreden te zijn met mezelf, omdat ik doe wat ik kan, omdat ik omga met dat wat er is, in hoopvol vertrouwen. Ik probeer dankbaar zijn voor dat wat er wel/ook is door er bewust aan te denken. Ook heb ik mezelf vergeven voor alle gemaakte fouten, het continu doorgaan en het niet luisteren naar mijn lichaam.

10. Gedachten en gevoelens er laten zijn

Als gedachten rond blijven rennen in mijn hoofd en telkens dezelfde gedachte (of nog erger) terugkomt, stel ik mezelf de vraag: “Waar ben ik bang voor?” Ik laat de angst en daar waar ik bang voor ben, er zijn. Het gaat altijd over iets in de toekomst. Door het te voelen, op te schrijven (en vaak ook even te huilen) of te tekenen, ebt het langzaam weg, is mijn ervaring.

11. Psychotherapeut

De psychotherapeut, die mij begeleidt bij het omgaan met en accepteren van de pijn, helpt mij o.a. door het stellen van vragen, het maken van tekeningen en visualisaties. Door haar vragen duik ik helemaal in mezelf en kan ik ervaren wat er allemaal in mij zit en wat mij tegenhoudt. Door daar doorheen te gaan, het allemaal te voelen, voel ik mij na afloop hiervan bevrijd en rustig. Een vraag die zij me stelde en die ik hier wil delen is: “Wat zijn jouw vier belangrijkste geestelijke vermogens?” 

 1. De dingen nemen zoals ze komen. Dat doet een kind ook. Hierdoor kan ik blij zijn met kleine dingen.
 2. Optimisme. Ik geloof altijd dat er goede dingen naar mij onderweg zijn.
 3. Humor. Ik maak veel flauwe grappen en daar ga ik mij altijd beter door voelen.
 4. Luisteren naar mijn innerlijke stem. Ik handel naar wat goed voelt voor mij en waar ik blij van word. 

Door hier aandacht aan te geven, kan ik de kracht die in mij zit, ook echt voelen. Vervolgens stelde de psychotherapeut de vraag: “In welke situaties kun je deze vermogens het meest ervaren?”

 • tijdens zangles;
 • bij het begeleiden van coachingscliënten of het geven van een reading;
 • voor een groep, als ik lesgeef of spreek (wat ik op dat moment niet kan); 
 • als ik liedjes schrijf;
 • in mijn geloof/vertrouwen dat ik mij beter kan gaan voelen;
 • in mijn vertrouwen in mezelf: er is er maar één die weet wat goed is voor mij en dat ben ik.

12. Bulletjournal

Mijn bulletjournal waarin ik teken, schrijf, plaatjes plak, alles doe om mijn gevoel vorm te geven.

13. Hoop 

Ik blijf de hoop koesteren om niet ten prooi te vallen aan de wanhoop. Hoop houdt mij overeind. De hoop op genezing, de hoop op een goede voetendag, de hoop op meer energie, de hoop op minder pijn, de hoop op een goede nacht, de hoop op een goed begin van de dag, de hoop dat een bezoek goed zal verlopen, de hoop op een fijne en zinvolle dag...

14. Visite

Bezoek is fijn, gezellig en brengt een stukje buitenwereld naar binnen. Ik waardeer het enorm als familie en vrienden de moeite nemen om langs te komen. Omgekeerd kost het mij namelijk vaak te veel energie en is het te belastend voor mijn voeten om bij hen langs te gaan. De gesprekken gaan (gelukkig) niet alleen over mij en door de verhalen van anderen voel ik mij meer betrokken bij hun leven. Het geeft mij het gevoel dat ik er nog bij hoor. Doordat de kring beperkt is, evenals het aantal ontmoetingen, zijn deze ‘echt’. Er is meer diepgang, het gaat over wezenlijke zaken, het gaat over het leven, over wat het de moeite waard maakt, over het betekenis geven aan het leven. Dat voelt als een verrijking. Door mijn eigen verhaal te delen, krijg ik het gevoel dat ik deze last niet alleen hoef te dragen. Tegelijkertijd heb ik in slechte periodes van veel pijn geen energie om bezoek te ontvangen.

Op dooddoeners als “Je moet het gewoon accepteren”, “Pijn kun je toch negeren”, “Ja, we hebben allemaal wat.” reageer ik niet. Ik prent mezelf in dat de ander het goed bedoelt en dat hij het ook niet kan en hoeft te begrijpen. Het is aan mij om, als iemand over mijn grenzen heen gaat, dit te communiceren. 

15. Whatsapp 

Dit is voor mij een fijne uitvinding. Hierdoor houd ik makkelijk contact, met tekst, maar zeker ook met foto’s. Hierdoor krijg ik letterlijk een beeld van het leven van mijn familie en vrienden. Reageren kan wanneer het mij of hen uitkomt, waarbij de afspraak is dat reageren niet moet. Mijn nicht kwam met dit idee en daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor. Zo weet ik ook dat er met mij wordt meegeleefd, er worden kaarsjes voor mij aangestoken, er wordt aan mij gedacht.
 

Benieuwd naar het verhaal van Rozemarijn? Ga dan naar:

15 manieren om je beter te voelen door Rozemarijn

Meer tips over hoe je je pijn kunt verminderen